.

.

czwartek, 31 stycznia 2013

Piernikowe babeczki z otrębami pszennymi

Przeglądając przepisy z moich karteczek znalazłam przepis na babeczki. Skorzystałam jednak tylko z niektórych składników a resztę postanowiłam dodać sama. Bałam się, że nic z tego nie będzie, ale się pomyliłam bo wyszły niesamowicie miękkie i aromatyczne. Mogę kolejny przepis dodać do udanych i na pewno do niego jeszcze wrócę.
Z przepisu wychodzi ok 14 babeczek.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki otrąb pszennych
trochę mniej niż ½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła lub margaryny
2 łyżki chipsów czekoladowych
½ szklanki mleka
2 jajka

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku.
Wszystkie składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, otręby, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do utartego masła. Nie przerywając mieszania dodać mleko a na końcu czekoladowe chipsy.

Napełniać foremki do muffinek do 2/3 wysokości.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :-)

środa, 30 stycznia 2013

Pierogi z mięsem

Już tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta, wtedy  ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem.

Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-)
Przepis na ok 50 pierogów

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
¾ szklanki wrzącej wody
¼ szklanki zimnej wody

Składniki na farsz:
800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka)

sól, pieprz, majeranek,
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pokrojona drobno świeża bazylia
3 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
1/2 kg cebuli
olej

Przygotowanie ciasta na pierogi:Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.

Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut.

Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką.
Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę  farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć.

Sposób wykonania farszu mięsnego
Mięso ugotować w takiej ilości wody aby było w całości za nużone we wrzątku, dodać marchew, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i całość gotować pod przykryciem 1 godzinę 20 minut.


Cebulę drobno pokroić i dusić pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.

Ugotowane mięso wystudzić, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z warzywami.  Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli z odrobiną oleju ze smażenia, przyprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać.

Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Gotować po wypłynięciu gotować 3 minuty,. Podawać na gorąco z duszoną cebulką.
Smacznego :-)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek

Jeżeli nie wiecie co zrobić z nadmiarem białek, to polecam ten placek drożdżowy. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i jest naprawdę smaczne, może troszkę za mało dałam owoców, ale następnym razem ( bo na pewno do niego wrócę) dam dwa razy tyle.

Przepis znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby mi nie wyrosło postanowiłam owoce ułożyć po wyrośnięciu ciasta.


Składniki na dużą blachę:
750 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych
niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek)
1 szklanka ciepłego mleka
¾ szklanki cukru
1 cukier waniowy 16 g
½ szklanki oleju
szczypta soli

dodatkowo:
600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania)
100 g płatków migdałowych
tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania.


Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka 2 łyżki cukru i odrobinę mąki i odstawić na kilkanaście minut do momentu aż drożdże ruszą.

Mąkę przesiać, jeżeli mamy drożdże suszone to należy ją wymieszać z drożdżami, jeżeli świeże należy dodać do mąki gotowy zaczyn, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i dokładnie zagnieść jednolite gładkie ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę połączyć z zagniecionym ciastem drożdżowym i dalej wyrabiać już za pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około 5 minutach będzie miało odpowiednią konsystencję.

Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Przed włożeniem do piekarnika ułożyć na cieście owoce i posypać migdałami.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

niedziela, 27 stycznia 2013

Pączki luksusowe

Wspaniałe, delikatne i bardzo wciągające. Polecam :-) Ilość żółtek powoduje niesamowitą miękkość i delikatność, warto więc się pokusić o ich zrobienie.
Przepis wzięłam od Dorotus

Z podanego przepisu wyszło mi ok 45 pączków.

Składniki:
800 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
8 żółtek
trochę mniej niż ½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suszonych
1,5 szklanki letniego mleka ( 375 ml)
¼ łyżeczki soli
2 łyżki rumu lub spirytusu

Dodatkowo
cukier puder do oprószenia
olej lub smalec do smażenia pączków
konfitura lub dżem do nadzienia

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże to należy najpierw zrobić rozczyn dodając pokruszone drożdże do ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki.

Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn, mleko, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, rum i na koniec rozpuszczone i schłodzone masło.

Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 -4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości 1- 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok 6 cm wykrawać krążki a następnie pozostawić je jeszcze do napuszenia się ( należy uważać, żeby ciasto nie było przerośnięte ).

Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, po wyjęciu układać na papierowych ręcznikach żeby tłuszcz się wchłonął, po wystygnięciu nadziać pączki konfiturą.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem tak jak ja to zrobiłam.
Smacznego :-)


sobota, 26 stycznia 2013

Faworki z trzech mąk

REWELACJA! Najlepsze faworki jakie dotychczas jadłam. Są tak delikatne i kruche, że trzeba dużej wprawy, żeby ich nie pokruszyć biorąc do ręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-)
Przepis znalazłam na tej stronie.
Z podanego przepisu wychodzą dwie duże tace faworków.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
7 żółtek
250 g śmietany 18 % lub 22 %
1 łyżka spirytusu
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo
Smalec lub olej do smażenia ( ja smażyłam na oleju)
cukier puder do posypania usmażonych faworków.

Sposób wykonania:
Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić wałkiem aby było dobrze napowietrzone.

Gotowe ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek posypując mąką podczas wałkowania, żeby się nie przyklejał.
Rozwałkowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paseczki o szerokości ok 3 cm i długości ok 10 cm, w środku zrobić nacięcie tak aby można było przełożyć ciasto przez środek nacięcia.

Olej rozgrzać na średnim ogniu, w garnku o dość dużej średnicy i smażyć faworki z obu stron na złotawy kolor. Najlepiej smażyć minimum 3 – 4 jednocześnie, nie więcej, gdyż smażą się w kilka sekund i większej ilości nie zdążylibyśmy przewrócić i wyjąć.

Po usmażeniu faworki układać na papierowych ręcznikach, żeby odsączyć z tłuszczu a gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

sobota, 19 stycznia 2013

Babka szampańska

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie.
Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec.

Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam i krótszej niż keksówka blaszce ale za to nieco szerszej).

2, 5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200 g cukru
kilka kropel esencji waniliowej
¾ szklanki oliwy
¾ szklanki jasnego szampana

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy,
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladą:
1 tabliczka czekolady.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę.
Smacznego :-)

wtorek, 15 stycznia 2013

Spaghetti bolognese

Powinnam wiele rzeczy zmienić tak jak na przykład częściej robić dania z makaronem, kaszą i ryżem.
Na początek przypomniałam sobie jak się robi spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad.
Przepis jest dla 5 dorosłych osób.

Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
1 całe opakowanie makaronu spaghetti
125 g koncentratu pomidorowego
2 cebule pokrojone w kostkę
1 gotowy sos bolognese 500 g
sól
pieprz,
majeranek
3 – 4 listki świeżej bazylii
papryka ostra

Sposób wykonania:

Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając.
Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut.

Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.

Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera.
Smacznego :-)

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Szarlotka spod samiuśkich Tater

Wspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty.


Składniki na ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Składniki na masę jabłkową:
2 – 3 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
4 – 6 łyżek bułki tartej

Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić.

Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy ( wymiary 25 x 40 cm)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowaną część ciasta.
Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, żeby się podpiekł.


Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać.

Podpieczony spód posypać bułką tartą, żeby wchłaniała sok z jabłek podczas pieczenia, na to wyłożyć jabłka.
Schłodzoną mocno drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożone jabłka.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


niedziela, 13 stycznia 2013

Baba drożdżowa

Już dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-)


Składniki na dwie babki:
3,5 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 roztrzepanych żółtek
1 roztrzepane jajko
1 szklanka letniego mleka
szczypta soli
½ szklanki cukru
125 g roztopionego i wystudzonego masła lub margaryny
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub aromat cytrynowy
150 g rodzynek


Sposób wykonania:
W przypadku, gdy używamy świeżych drożdży, należy z odrobiny mąki cukru i mleka zrobić zaczyn, jeżeli mamy drożdże suszone czynność tą pomijamy.
Mąkę przesiać, dodać drożdże cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie.
Pod koniec miksowania dodać rodzynki.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do dobrze natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek do 1,3 wysokości, nie więcej bo bardzo jeszcze urośnie.
Ciasto w foremkach pozostawić do ponownego wyrośnięcia do momentu aż wyrośnie wyżej niż jest wysokość foremki.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone.
Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki wody.
Sposób wykonania:
Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę.
Smacznego :-)


sobota, 12 stycznia 2013

Naleśniki II

Dzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”.
Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie.
Z podanego przepisu wychodzi ok 8- 10 naleśników.


Składniki:
250 g mąki
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
olej do smażenia.

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, na środku zrobić dołek, dodać sól, żółtka. Całość miksować, dodając stopniowo mleko i wodę.
Bałaka ubić na sztywno i połączyć z ciastem
Ciasto odstawić na pół godziny.


Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu.
Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor.
Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów.

środa, 9 stycznia 2013

Seromakowiec

Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak chciałam więc kupiłam półtłusty ser i zmieliłam 3-krotnie.
Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha seromakowca..

Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej

125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Masa makowa:
1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało)
4 białka
kilka kropel aromatu migdałowego
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera białego  3 - krotnie zmielonego)

5 jajek ( osobno białka i żółtka)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli

Sposób wykonania spodu:
Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto.


Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 25 cm x 40 cm. Dużą blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto.

Ciasto z blachą wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę makową:
Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą makową, delikatnie mieszając.

Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić na całej blaszce.

Przygotować masę serową:
Ser zmielić 3-krotnie.  Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać ( miksować).

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie wymieszać delikatnie z masą serową.
Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie równomiernie rozprowadzić.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 - 70 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby seromak sobie jeszcze tam po leżakował 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Smacznego :-)

wtorek, 8 stycznia 2013

Rolada kokosowa



Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia. 

 Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju.  Ma chyba tylko jedną wadę jest okropnie wciągająca. 

Postaram się teraz dokładnie opisać krok po kroku spisując z kartki przesłanej mi przez Monikę i dodam jeszcze zdjęcia zrobione przez nią.

Składniki:
200 g wiórków kokosowych
½ szklanki ciepłego mleka
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
750 g herbatników
½ szklanki wody
3 łyżki kakao
½ szklanki cukru

Sposób wykonania:
200 g masła utrzeć wraz z cukrem pudrem , wiórkami kokosowymi  i  mlekiem na jednolitą masę a następnie odstawić do wystygnięcia.
Ciastka zmielić przez maszynkę

Zagotować ½ szklanki wody, dodać do niej kakao, cukier, 50 g masła, całość zdjąć z ognia wystudzić i dodać zmielone ciastka a następnie  zagnieść  tak aby powstało jednolite ciasto.

Gdyby  ciasto nie chciało się zagnieść i kruszyło się, dodać do niego odrobinę przegotowanej wody.
Rozłożyć folię, rozwałkować na niej ciemną część ciasta, wyrównać boki tak aby powstał prostokąt wielkości dużej blachy. 

Na rozwałkowaną ciemną część wyłożyć masę z wiórek i wyrównać.
Całość zrolować, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Po 3 godzinach roladę można kroić.
Smacznego :-)

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Róże chrustowe

 Karnawał czas zacząć ;-) Nie muszę Wam chyba mówić, jak wciągające są faworki. Postanowiłam tym razem upiec róże chrustowe.
Są tak delikatne, że trzeba naprawdę dużej wprawy, żeby nie pokruszyć ich biorąc do ręki.. Przepis pochodzi z wyciętego przepisów jednej z gazet.
Z podanego przepisu wyszły mi dwie duże tace różyczek.

Składniki:
380 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
7 żółtek
1 jajko
3 łyżki rumu
3 łyżki śmietany
szczypta soli

Do wykrywania kółek:
3 naczynia o różnych średnicach.
np: szklanka, mała szklaneczka i kieliszek
radełko do nacinania lub nóż

Dodatkowo do przybrania:

cukier puder
marmolada z róży

Sposób wykonania
Mąkę przesiać, dodać do niej masło lub margarynę, żółtka, jajko, śmietanę i rum i szczyptę soli i dokładnie zagnieść jednolite ciasto.

Gdy ciasto będzie elastyczne należy kilka minut je zbić wałkiem aby ciasto się napowietrzyło.

Z gotowego ciasta odłożyć część do wałkowania a resztę zawinąć w folię, żeby nam nie wyschło.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko podsypując mąką. Wykrawać kolejno najpierw duże, średnie i małe kółka a następnie je ponacinać w kilku miejscach na brzegach.

Wykrojone kółka składać po trzy. Najpierw duże, na nie położyć średnie i na wierzch najmniejsze.
Docisnąć palcem pośrodku, żeby się skleiły ze sobą.

Olej rozgrzać dobrze w garnku. Można sprawdzić kawałkiem ziemniaka, czy już jest wystarczająco gorący. Gdy ziemniak będzie skwierczał i się upiecze, można już wrzucać sklejone krążki.
Smażyć bardzo krótko na oleju do chwili aż się lekko zarumienią.

Po usmażeniu układać na papierowym ręczniki, żeby odsączyć z tłuszczu.
Wystudzone róże posypać cukrem pudrem i po środku udekorować odrobiną marmoladą z róży.
Smacznego :-)

niedziela, 6 stycznia 2013

Torcik cappuccino

Dzisiaj coś dla amatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-)


Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
125 g miękkiego masła


Sposób wykonania ciasta:
Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także przestudzić, dodać do masy cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodać cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

 W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką  tartą.
 Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.

Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić na dwie części i każą upiec oddzielnie w temperaturze 170 stopni C przez 12 – 15 minut.

Składniki na poncz:
1 łyżka rumu
2/3 szklanki chłodnej wody
2 łyżki cukru pudru

Przygotować poncz:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Jeżeli piekliśmy ciasto w całości to należy je przekroić wzdłuż na pół i każdą część nasączyć ponczem osobno.

Składniki na krem capupucino do przełożenia:

250 g serka macarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 - 4 łyżki cukru pudru
60 g kawy cappuccino w proszku

Kremówkę ubić na sztywno,  wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać.

Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową


Składniki na krem na górę:
250 ml śmietany kremówki
1,5  łyżki cukru pudru
20 g kawy cappucino (proszku) do oprószenia

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.  
Posmarować cały torcik na wierzchu i posypać cappucino.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
Biorę udział w akcji :
Kawa... i co dalej?

sobota, 5 stycznia 2013

Leniwe pierogi II

Uwielbiamy je wszyscy, dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Tym razem skorzystałam z drugiego mojego przepisu, ta wersję robię rzadziej.
Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje.

Składniki:
1 szklanka maki pszennej
 3 jajka
600 g twarogu półtłustego

Dodatkowo do smażenia:
Olej
Kilka łyżek bułki tartej.

Sposób wykonania:
Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,  a następnie kroić pod skosem  podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża.

Zagotować wodę w garnku i lekko posolić.

Wrzucić pierogi na gotującą wodę.

Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi.
Smacznego :-)

czwartek, 3 stycznia 2013

Rolada malinowo - jeżynowa

Postanowiłam zrobić roladę o smaku malinowo jeżynowym. Bazą do przepisów był ten przepis. Ja zamiast kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała.


Składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
¾ opakowania kisielu o smaku malinowym
100 g cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
16 g cukru waniliowego

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać.
Gdy białko z cukrem będzie dobrze ubite, stopniowo dodać po jednym żółtku i wszystko jeszcze chwilę zmiksować.

Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni  blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą  ściereczkę.
Z ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie.

Składniki na krem jeżynowy:
250 g serka mascarpone
50 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone)

Sposób wykonania kremu:
Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować.

Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie  ściereczkę i całość napełnić kremem.

Składniki na bitą śmietanę:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
owoce do przybrania.
Sposób wykonania:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami.
Roladę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, żeby stężała, wtedy będzie się lepiej kroić.
Smacznego :-)