piątek, 30 marca 2012

Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży

Eh.. Zachciało mi się studiować.. to niestety muszę z czegoś zrezygnować bo nie wyrabiam się na zakrętach i już o poleżeniu „do góry kołami” i  błogim lenistwie muszę na razie zapomnieć. Przepraszam, że się nie odzywam  ale nadmiar obowiązków przerósł mnie ;/ Nie gniewajcie się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości.

Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
30 g suchych drożdży
250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %)
1 łyżka cukru pudru
8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
Marmolada lub powidła.  Ja dałam marmoladę z róży.
Do smarowania ciasta:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka

Mąkę przesiać. Dodać do niej posiekane drobno masło lub margarynę , śmietanę, cukier puder, drożdże, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wyrobić.

Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 12 godzin do lodówki.

Następnie schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić.  Podzielić na 4 kawałki i z każdego rozwałkować koło i grubości ok. 4 mm ( Ja wykroiłam koło tortownicą ) . Każde koło podzielić na 8 części tak aby utworzyły się  trójkąty.  Na każdą część nakładać po łyżeczce marmolady  i zwijać w kierunku wierzchołka.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.   Po ułożeniu na blaszce wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka przy pomocy pędzelka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec  15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :)

                                                                    Uczestniczę w akcji