czwartek, 5 maja 2016

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką



Staram się wykorzystać zapasy mrożonych owoców, więc postanowiłam upiec ciasto z malinami. Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego „Palce Lizać” - w oryginale ciasto z wiśniami. Wspaniałe delikatne ciasto z mnóstwem kruszonki na wierzchu. Polecam :-)
Przepis na dużą blachę ciasta.



Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
250 g margaryny
400 g cukru
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
400 g malin (mogą być inne owoce)

Składniki na kruszonkę:
250 g mąki pszennej
200 g margaryny
100 g cukru pudru



Sposób wykonania ciasta:
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać, dodać stopniowo po jednym całym jajku i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Sposób wykonania kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą a następnie rozetrzeć w palcach, żeby utworzyć kruszonkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blachy, ułożyć na nie owoce i całość posypać kruszonką.
Gotowe ciasto przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)