wtorek, 8 marca 2011

Kawowe muffinki z czekoladą

Białe tulipany w wazonie, w powietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień minionego dnia..
Przede mną na talerzyku ostatnia muffinka..  udało mi się ją ustrzec przed łasuchami. Jak dobrze że smakowały..
Tak... rzeczywiście jest wspaniała,  delikatna,  z lekkim posmakiem kawy, nie za słodka a jednocześnie  te wyczuwalne kawałki czekolady..

Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 dag drobinek czekoladowych  lub drobno połamanej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 90 ml. oleju
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugim wszystkie płynne.
Następnie wlać mokre do suchych i szybko wymieszać do połączenia się składników.
Piec w temperaturze 200 stopni C. ok. 20 minut.
Wyszło mi z tego przepisu 14 muffinek.

Smacznego.:-)

8 komentarzy:

  1. Ale one wyrośnięte - Kawowych jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale już czuję, że to pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też kawowych jeszcze nie próbowałam, ale juz sobie wyobrażam jak muszą smakować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu w Londynie to mamy wysyp Muffinów. Lubię je, choć nie wiem czy w Polsce są tak popularne jak tu. Najbardziej oklepane smaki to:

    - bananowy
    - czekoladowy
    - z białą czekoladą
    - waniliowy
    - jagodowy

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odp Kulinarne smaki; Agnieszka. Tak wyjątkowo są wyrośnięte, a powiem szczerze że robiłam na oko i bardzo się bałam jaki będzie efekt końcowy.
    Od Kopacz :W Polsce moda na muffiny zaczęła się stosunkowo niedawno Ja także od niedawna je piekę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kawowo czekoladowe, to tak samo dobre połączenie jak bananowo czekoladowe, oba zestawienia uwielbiam, szczególnie w takich uroczych muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kawą i czekoladą podobają mi się bardzo :-) W sam raz na drugie śniadanie. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  7. @Madziu nie jadłam jeszcze o smaku bananowym, muszę koniecznie spróbować :)
    @Kasiu - masz rację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam dodać do przepisu łyżeczkę mielonej kawy ;)
    Od dawna piekę - dla przyjemności - różne muffiny, cupcak'sy, w różnych foremkach, smakach, z rożnymi dodatkami i jestem nimi zachwycona :) Pozdrawiam wszystkie muff-fanki ;)
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)