Ciągły brak czasu.. Pogoda coraz ładniejsza zachęca do nowych wyzwań.
Podaję kolejny zaległy przepis na ciasto które lubi moja rodzina.
Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :)
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
1 i 1/3 szklanki cukru
4 jajka
25 dag (kostka) margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciasta (śmietankowy lub migdałowy)
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową.. Dodać mak, wlać mleko, aromat. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni w formie z kominem.
Smacznego J
Uwielbiam ciasta z makiem, to w Twoim wydaniu wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPiegusek boski :-)
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia na dukanie - moja Mama schudła 18 kg i wagę utrzymuje, a po powrocie do normalniej diety schudła jeszcze nawet 0,5 kg. A dukanowe jedzenie tak polubiła, że teraz często wplata je w jadłospis :-)
Bardzo ładne ciacho wyszło :)
OdpowiedzUsuńa ja lubię te kropeczki
OdpowiedzUsuńśliczny ten piegusek Grażynko:)
OdpowiedzUsuńPieguski są bardzo fotogeniczne.:)
OdpowiedzUsuńA największym miłośnikiem maku jest mój mąż.:)
To jest ciasto, którego jeszcze nigdy nie jadłam, ale jest na mojej liście "do zrobienia":)
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia w 'dukaniu' :-)
OdpowiedzUsuńJa po 4 dniach pierwszej fazy przestałam odczuwać głód.
Jednak nie powinnam wchodzić na tego bloga bo mam ochotę na te wszystkie pyszności! :)
pozdrawiam
Balbina
Kochana, zrobiłaś mi wielką przyjemność prezentując taki wypiek. Kocham mak w wypiekach! ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Podobnie nie przepadam za makiem w wypiekach, chociaż moja babcia piecze jedno bardzo dobre "makowe ciasto" ;) Może się w końcu przełamię?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam , że wszystkim razem podziękuję a nie osobno, ale zaczęłam się odchudzać i ciężko jest mówić o jedzeniu.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za pozytywną opinię i pamięć :)
A ja do maku nie mam zastrzeżeń, moja siostra robi pysznego pieguska, zawsze lubiłam to ciasto :)
OdpowiedzUsuń