wtorek, 23 sierpnia 2011

Fale Dunaju


Przydałoby się wydłużyć troszkę dobę, żeby wszędzie zdążyć i na wszystko był czas. Dzisiaj wspaniałe rozpływające się w ustach ciasto, po prostu niebo w gębie. Ostatnio przypadło bardzo do gustu mojej mamie. Nie dziwię się jej, bo mnie także.
Przepis znalazłam u Joanny .. z małymi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:
3 jajka
175 ml oleju
175 ml mleka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
40 dag wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu)

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek z następnie ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubujania dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Następnie nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami i ubitą masą. W końcowej fazie dodać olej i wymieszać wszystko dokładnie.
Ciasto podzielić na dwie części . Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Do blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Składniki na krem:
4oo ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku
1 opalowanie cukru wanilowego
2 łyżki cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Z podanych składników zrobic polewę czekoladową.  Gotową polewę wylać na masę budyniową i wstawić na 2 godziny do lodówki dla stężenia.
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Wieki całe nie jadłam tego ciasta. Chyba się kiedyś skuszę i upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smak wspomnień...robiła je zawsze mama kolezanki z podstawówki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zapomniane smaki... Dzięki za przypomnienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z ulubionych ciast i tzw. pewniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamietam jak moja mama robiła takie ciasto ..jest naprawdę pyszne..

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki nie widziałam nigdzie tego ciasta. Pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mogłabym zjeść z pół blachy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To moje ulubione ciasto dzieciństwa, ale jak je robię teraz sama, już nie smakuje tak jak kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. @Aciri - Aniu, a ja od całkiem niedawna, wcześniej nigdy nie jadłam czegoś takiego :)
    @Trzcinowsko - ja nie miałam styczności z tym ciastem wcześśniej, dopiero sama zaczęłam piec :)
    @DominikaD - a proszę bardzo ;-)
    @zuberi - u mnie tez pewniak :)
    @bożena-1968 - ja wcześciej nie miałam styczności z tym ciastem .:)
    @Panna Malwina - a ja niestety wcześniej nie :)
    @Justinek - u mnie odkryte całkiem niedawno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę kawałeczek ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)