niedziela, 25 września 2011

Jabłka pieczone w cieście wg Christophera

Z okazji przywitania jesieni umówiliśmy się z Christopherem z  Kulinarny Świat Christophera że razem coś upieczemy.  Mieliśmy coś upiec  na pożegnanie lata, ale czasowo niestety nie udało się więc razem piekliśmy na przywitanie naszej złotej jesieni.

Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to  on przedstawił jakiś swój  przepis. Wybór padł na  nadziewane jabłka w cieście.

Efekt.. wspaniały, czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłam.

Dzięki Christopher za ten wspaniały przepis, na pewno wrócę do niego nie raz :)

A teraz zdjęcia Christchopera:

 i moje

a teraz składniki i sposób wykonania :)

Składniki na  6 - 8 porcji:

 2szkl. mąki
0,5 kostki margaryny
0,5szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
konfitura wiśniowa
migdały płatki
cukier cynamonowy
jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta )
Sposób wykonania:

Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą.
Tłuszcz posiekać z mąką,dodać drożdże ze śmietaną i cukrem.
Ciasto zagnieść i rozwałkować.Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek.
Na każdy kwadrat położyć jabłko,obsypać cukrem cynamonowym.
Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem.Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła.
Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta.
Wspaniałe są zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. cudne są. i z cynamonowym aromatem ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka pieczone i cynamon to pyszny duet.Otulone ciastem wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe, przed upieczeniem przypominają mi ozdobne, wyschnięte makówki :) pieczcie razem, to super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda jabłko po upieczeniu, będę musiała spróbować kiedyś tak zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości! Urocze, cynamonowe paczuszki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy25/9/11

    fiu fiu! ale pyszności! uczta dla oka i podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fantazyjne! pewnie nie tylko mają cudowny smak, ale i zapach

    OdpowiedzUsuń
  8. Pisze sie na te jabluszka:) wygladaja super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Grazynko! Twoje pysznosci powalaja mnie na kolana! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, zjadłabym taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne pieczone jabłka w ciastowych szlafroczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię połaczenie cynamonu i jabłek...:)niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich jabłek jeszcze nie widziałam, świetny pomysł i prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kokosowych jeszcze nie piekłam, także wszystko jak widać przede mną ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dziękuję wszystkim za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne komentarze.
    Polecam :) naprawdę są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy22/10/11

    Wypróbowałam przepis i myślę, że dołączy do tych często wykorzystywanych. Super pomysł. Bardzo smaczne i oryginale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)