poniedziałek, 12 września 2011

Jeżynowe serniczki w szklankach

Robiłam je po raz pierwszy i wyszły wspaniałe. Lekko słodkie i takie delikatne w smaku. Coś w sam raz na ciepłe dni. Szybko się je robi .. i jeszcze szybciej znikają :)

Składniki na 6  serniczków
  • 720 g serków homogenizowanych ( u mnie 4 )
  • 250 ml śmietany 30 % kremówki
  • 4- 5 ł łyżek cukru pudru ( w zależności od rodzaju serków )
  • 20 – 30 dag jeżyn
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 1 galaretka owocowa.

Sposób wykonania
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać.
Jeżyny rozdrobnić blenderem i dodać do masy serowej.
Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Gotowy sernik wlać do przygotowanych szklanek lub pucharków do wysokości ¾ i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Wlać na zastygnięte serniczki. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny do chwili aż galaretka się ściągnie.

Podawać na zimno.
Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. ostatnio serniczki na zimno robię wyłącznie w szklaneczkach - nie dość, że wygląda to ładnie, to jeszcze jest bardziej praktyczne w spożywaniu :)
    z jeżynami uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczniutki deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny kąsek! Pierwszy raz to robiłaś? Gratulacje! ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe serniczki w szklankach, ślicznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor! Nie dziwię się że zniknęły! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. co za piękny fiolet! Lekki i smaczny deser - zjadłabym od razu ze dwie szklaneczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grażynko piękne serniczki,narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ożżżż ale kuszący kolor. No i te jeżyny. Ja je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. @Kaś - no właśnie podejrzałam u Ciebie i dlatego też zrobiłam w szklankach :)
    @aga - Polecam :)
    @Biedr_ona - Tak Ewuniu, po raz piewszy, ale nie ostatni :)
    @bozena-1968 - polecam Bożenko :)
    @Avelina - tak rzeczywiście. A pomysł umieszczenia w szklankach zaczerpnęłam od Kasi z serniczków arbuzowych :)
    @ Kamila - oj tak, bardzo szybko zniknęły. Ja także życzę miłego dnia :)
    @ Ivka - rzeczywiście są delikatne w smaku. Polecam. Ja zjadłam jeden, a mój mąż trzy ;-)
    @ co by tu zjeść? - polecam, naprawdę są pyszne :)
    @Ivon - oj tak bardzo kuszący. Szczególnie skusił mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy13/9/11

    Te serniczki prezentują się wspaniale! Niby nic niezwykłego, a jednak smakiem i wyglądem dorównują najbardziej wymyślnym wypiekom. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdybym miała jeżyny to już bym się zabierała do ich robienia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki mają ładny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. @ shaday - są naprawdę wspaniałe, polecam :)
    @ pingwinka7 - powiem ci szczerze, że się strasznie naszukałam tych jeżyn, ale mi się udało :)
    @ flusso - Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekne kolorki!!wiem ze musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)