czwartek, 13 października 2011

Kruche babeczki z budyniem

Co nagle to.. po diable.. niezbyt mi wyszły te babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. 
Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-)

Podaję przepis :

 Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 g masła lub margaryny.

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Roztopić odrobinę masła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki. 
Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania.
Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut.

Przygotować budyń:
  • 2 budynie
  • mleko
  • cukier

Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra mleka)
Kłaść gorący budyń na gotowe babeczki.
Pozostawić do ostudzenia
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. gdyby znalazły się w zasięgu mojej ręki też by szybko zniknęły

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką babeczkę z budyniem chciałabym teraz bardzo,wiesz?
    Wyglądają tak świeżutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie wszystko z kremem budyniowym, porywam babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne babeczki mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszniaste muszą być te muffiny!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. MNiam!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)