wtorek, 25 października 2011

Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls

Jedne z najprostszych bułeczek jakie robiłam. Bez żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów.  Najlepsze tego samego dnia
Przepis wzięłam z Tej   strony.


Składniki na około 20 bułeczek:
780 g mąki pszennej
500 g letniej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli

Ponadto:
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
kilka łyżek maku do posypania


W przypadku świeżych drożdży przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Cudownie proste i niezwykle urocze bułeczki - lubię tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bułeczki bardzo proste i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne te bułki, podoba mi się w nich brak tłuszczu i nabiału. świetne i na pewno przyrządzę, tylko piekarnik kupię. Ale zapisuję stronę do ulubionych, żeby przepis nie zaginął :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki!
    Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku lub tostować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i z pewnością bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie wypieki bardzo lubimy :)pięknie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  7. Grazynko fajniutkie te buleczki Ci wyszly,rumiane i takie pulchne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym taka bułeczkę...mniam.

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie przyrumienione! i takie puszyste
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że i u Ciebie te pyszne bułeczki:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. mam garnek barszczu, po pracy zabiorę się do pracy i upiekę. Już nie mogę się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  12. A najważniejsze.. to jak smakują! ;-D Oj rozpieszczasz nas ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)