niedziela, 29 stycznia 2012

Jabłecznik z kratką

Zastanawiałam się dlaczego ja tak rzadko piekę jabłeczniki i szarlotki. Przecież lubię je zarówno ja jak i moja rodzina. Trzeba to będzie nadrobić.
Ostatnio wygrzebałam stare gazety z modą i okazało się że na przykład „Burda”  oprócz wykrojów  i zdjęć z modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik z kratką. :)



Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
200 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 jajko

Masa jabłkowa
1 kg jabłek
50 g cukru
2 – łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu



Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 60 % i 40 % .
Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki  a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku.

Dużą tortownicę wysmarować masłem

Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i  większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podpiec na rumiano. Wyjąc i przestudzić.

Na podpieczony spód wyłożyć gotową masę jabłkową.

Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski a następnie poukładać je na masie jabłkowej tworząc kratkę.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjąc i wystudzić.

Można tak jak ja udekorować bezpośrednio przed podaniem wierzch jabłecznika gotową bitą śmietanę śnieżką.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też dzisiaj szarlotkowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle cieszą oko wypieki z kratką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażynko uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto jest specjalnością mojej siostry. Dziś dostałam u niej kawałek do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam szarlotki, ale jakoś za często ich też nie piekę. Czyżby czas to zmienić? Najwyraźniej ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny deser!
    Ciekawe,że jabłka o każdej porze roku są na czasie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jabłeczniki-pychotka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)