środa, 18 stycznia 2012

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. !
Przepis pochodzi z   TEJ strony.


Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
5 żółtek
250 g schłodzonej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania
Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch.
Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia.

Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia.
Przygotować budyniową piankę:
Składniki:
5 białek
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
 Około 500 g malin (w przypadku gdy są mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej

Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać niewielkimi porcjami cukier i ubijać dalej pianę. Następnie wsypać po woli proszek budyniowy nie przerywając miksowania (ubijania). Pod koniec stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.
Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto malina a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Objawienie minionego lata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ci zazdroszczę tej słodkiej uczty

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam - jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. och maaaaliny!!!!!ciasto wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie można się oprzeć temu co widzę ;-)) A ja sobie tak myślę, by wnętrze tego ciasta wysmarować warstwą twarogową ;-)) Co Ty na to? ;-D


    NO tak.. nie było Cię długo.. oj nie było, ale fajnie.. że już jesteś ;-)


    Pozdrawiam, Ewa.


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. He he he.. pomyliłam się z kolejnością przepisów ;-)

    To ciasto też zapowiada się smacznie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Allle apetyczne! Poproszę kilka na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne opninie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy27/6/12

    kochana żywcem ściągnęłaś przepis blox pl moje wypieki ...dorotus

    OdpowiedzUsuń
  10. @Anonimowy- Oczywiście, że tak. Nawet wskazałam link na blok dorotus76 :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. beata27/8/12

    Jedno popołudnie i po placku pozostały tylko wspomnienia.Baaardzo dobry. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)