środa, 4 kwietnia 2012

Mazurek z płatków owsianych

Dzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych

Składniki:
  • 20 dag płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki esencji migdałowej


Lukier czekoladowy:
  • 100 g cukru
  • 1 białko
  • 30 g kakao
  • sok z ½ cytryny

Do przybrania:
  • Orzechy laskowe, włoskie,
  • Migdały, oraz inne suszone bakalie


Sposób wykonania:
Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Dodać esencję i sodę. Z 2 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z płatkami.
Ciasto przełożyć do małej, mniejszej blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao.
Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami.

Smacznego :-)
                                                                 Uczestniczę w akcji:

6 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam foremki do kruchych babeczek na bazie płatków owsianych. Dodawało się jabłko -jednak trzeba było ostro przerzuwać... A jaki jest ten mazurek? Kruchy, czy też raczej twardawy -tylko dla wytrwałych amatorów płatków? ;P Bo tak się do niego powoli przymierzam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to może się skuszę :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie.
    Lubię bardzo cienki i kruchy spód mazurków.
    Kusi mnie Twój z płatków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis! Jako fanka płatków owsianych chętnie go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Udoskonalona wersja klasycznego, megasłodkiego mazurka? Podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)