sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek z pomadą śmietanowo - migdałową

No nareszcie trochę wolnego. Od rana galopada.. A jutro goście, eh.. chyba sobie odpocznę po świętach.

Jeszcze zaległy przepis na mazurek z pomadą śmietanową i migdałami.



Składniki na ciasto:
  • 50 0 g mąki krupczatki
  • 250 g tłuszczu -  najlepiej w proporcjach 1/3 margaryny, 1/3 masła, 1/3 smalcu
  • 1 jako
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru

Pomada śmietanowa:
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki płatków migdałowych

Dodatkowo do przybrania:
  • Orzechy, migdały
  • Suszone morele, suszone daktyle

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcze, jajko, trzy żółtka , cukier i zagnieść  szybko ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjąć ciasto , część odłożyć na uformowanie wałeczka wokół ciasta, a resztę  rozwałkować tak aby zajął całą dużą blachę.  Ułożyć na papierze do pieczenia. Będzie go potem łatwiej wyjąć

Na brzegach położyć uformowany wałeczek z ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Upieczony wyjąć i wystudzić.

Przygotować pomadę śmietanową:
Do rondelka wlać śmietanę,  dodać cukier, kakao i płatki migdałowe.  Gotować na małym ogniu ok. 20 minut od chwili zagotowania ,cały czas mieszając.
Gotową pomadę wlać na ciasto mazurkowe.
UWAGA! Bardzo szybko gęstnieje.
Udekorować bakaliami  wedle uznania.
Smacznego :-)

 Uczestniczę w akcji :                                                                

4 komentarze:

  1. Grażynko dla Ciebie i bliskich niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
    pełnych słońca w sercu i na niebie
    urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/4/12

    Wesołych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknych
    Świąt życzę
    oprószonych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Po świątecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)