czwartek, 1 listopada 2012

Czekoladowa babka gotowana

Najpyszniejsza babka  czekoladowa jaką dotychczas robiłam. Idealnie wilgotna i taka delikatna.. PYCHA!  Nie spotkałam czekoladowej gotowanej babki jeszcze nigdzie, więc postanowiłam to zmienić i naprawdę warto było. :-) Bazę do przepisu wzięłam z tej strony.


Składniki na babkę:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
8 g cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
250 g masła lub margaryny
Orzechy i wiórki migdałowe do dekoracji



Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.

Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować.


Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką.

Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka.  
Babkę gotować na małym ogniu  1 godzinę 20 minut.
Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić.

Przygotować polewę

Składniki na polewę:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania polewy:
 Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać wystudzoną babkę.
Smacznego :-)

21 komentarzy:

  1. Babka niczego sobie. Świetna!

    OdpowiedzUsuń
  2. A garnek ma być przykryty pokrywką podczas gotowania babki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do gotowania musi być specjalna zamykana foremka, wkłada się ją do garnka wypełnionego wodą do 2/3 wysokości i gotuje bez przykrywki tak jak tutaj na zdjęciach :
      http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2012/10/babka-gotowana-w-polewie-czekoladowej.html

      Usuń
    2. Ja gotuję babkę od lat i zawsze w garnku z przykrywką.

      Usuń
    3. To ja też muszę tak zrobić :-)

      Usuń
  3. ja z kolei nie słyszałam o gotowanej babce :) do tej pory piekłam. Twoja wygląda pięknie, idealna do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo wilgotna i niezwykle delikatna :-)

      Usuń
  4. Grazynko,ja tez robie taka babke gotowana,jak dla mnie to najlepsze babki na swiecie,czekoladowej jeszcze nie robilam,wiec czas to naprawic:)Twoja jest piekna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Ewuniu, że są mega pyszne. A czekoladowa to poezja ..:-)

      Usuń
  5. Wieki nie jadłam babki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dostojnie wygląda Twoja babka:) A smak musiał być niesamowity

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ja zazdroszczę tej formy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam takiej magicznej formy, Mama ani Babcie też nie, ale wyobrażam sobie, jak dobrze musi taka babka smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy11/11/12

    A co zrobić jak się okazało że moja forma jest szersza i mam strasznie duży garnek tz. do jakiej wysokości formy ma być woda ?
    Dzięki i pozdrawiam Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsza babka na świecie to właśnie gotowana, my z mamą gotowałyśmy łaciatą :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. ja polecam też do spróbowania babkę gotowaną czekoladową na.. budyniach :) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/babka-gotowana-czekoladowa/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)