Jeszcze do niedawna kupowałam gotowy żurek, ale natrafiłam na tak niedobry, że odtąd postanowiłam sama zrobić taki zakwas a naprawdę to nie jest takie trudne :-) Przepis wzięłam z tej strony.
Składniki
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr ciepłej wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
skórka z kromki razowego chleba
Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć)
Gaza
gumka
Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć.
Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek,
Dodać przyprawy, skórkę z chleba i czosnek, całość przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie)
Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką.
Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko część a resztę przelac do mniejszego naczynia i przechowywać w lodówce.
domowy zakwasik dobra rzecz ;)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)
fajowy zakwasik, jest suuuper :) bedzie w sam raz na siweta, kielbaske tez juz mam od kani, i jajka od babci ze wsi:) mmm zapowiada sie pysznie!
OdpowiedzUsuń