wtorek, 27 listopada 2012

Zakwas na żurek


Jeszcze do niedawna kupowałam gotowy żurek, ale natrafiłam na tak niedobry, że odtąd postanowiłam sama zrobić taki zakwas a naprawdę to nie jest takie trudne :-) Przepis wzięłam z tej strony. 



Składniki
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr ciepłej wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
skórka z kromki razowego chleba

Sposób wykonania:
Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć)
Gaza
gumka

Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć.
Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek,
Dodać przyprawy, skórkę z chleba i czosnek, całość przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie)

Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką.

Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko część a resztę przelac do mniejszego  naczynia i przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. domowy zakwasik dobra rzecz ;)
    PS. Zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajowy zakwasik, jest suuuper :) bedzie w sam raz na siweta, kielbaske tez juz mam od kani, i jajka od babci ze wsi:) mmm zapowiada sie pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)