niedziela, 23 grudnia 2012

Ciastka domowe ze skwarkami

Te ciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek.
Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche..
Przepis oczywiście podała mi moja mama :-)


Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek.
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g skwarek
100 g cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
3 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
½ paczki proszku do pieczenia


Sposób wykonania:
Słoninę ( około 70 dag) pokroić w kostkę i wytopić na patelni skwarki na małym ogniu do momentu aż się lekko przyrumienią ( nie za dużo ) a następnie odcedzić tłuszcz i odważyć 150 g skwarek.
Skwarki przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka.
Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. Ciasteczka układać w dość dużej odległości od siebie gdyż jeszcze dużo urosną na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 minut w temperaturze 160 stopni C do chwili aż się przyrumienią.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. O rany! To są też smaki mojego dzieciństwa. Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A nie może być zwykły smalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, muszą być wytopione skwarki.

      Usuń
  3. pierwszy raz widzę takie ciasteczka, ale wyglądają super;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)