poniedziałek, 17 marca 2014

Drożdżowe rogaliki z marmoladą



Zostało mi dużo marmolady jeszcze z karnawałowych wypieków. U Doroty zobaczyłam wspaniałe rogaliki z białym serem i postanowiłam upiec podobne rogaliki tyle, że z marmoladą.
Rogaliki wyszły przepyszne. Nawet następnego dnia zachowały swoją puszystość i świeżość. Polecam :-)
Ja zrobiłam nieco większe rogaliki i wyszło mi ich 32 sztuki.


Składniki:
560g mąki pszennej
250 ml mleka
75g cukru
10 g suszonych drożdży
2 jajka
80g roztopionego masła lub margaryny
½ łyżeczki soli.

Dodatkowo:
Marmolada na nadzienie
1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką wody do smarowania
Cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto
Ciasto musi być zagniatane dosyć długo do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.  Każdą rozwałkować na okrąg a następnie podzielić na 8 równych części.
W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem.

Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut.

Rogaliki nasmarować rozmąconym jajkiem mieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 15 – 17 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Te rogaliki bardzo do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na fanpage i mój kanał na youtube.
    https://www.facebook.com/AkademiaPysznosci
    http://www.youtube.com/channel/UC_558sBMm4jd1kJcvijGqRA

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak to ja nie jem dziś kolacji a poproszę Grażynko o dwa takie maleńkie pyszne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sam nie wiem na co bardziej miałbym ochotę.Na rogaliczka czy ślimaczka.Jedno i drugie bardzo smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wypieki drożdżowe:) a za marmoladą to już w ogóle szaleje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, rumiane rogale i na pewno niezwykle smaczne :) Pozdrawiam Grażynko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapiszę przepis i zrobię tylko, że z budyniem :) wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babunia takie piekła. A Marzynia wtedy mogła je pochłaniać dziesiątkami. Fajnie mają z Tobą domownicy, moi tez by tak chcieli, ale niestety...

    OdpowiedzUsuń

  9. Pięknie wyglądają !
    Pyszności;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)