piątek, 15 maja 2015

Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą


Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików.
Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-)

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12%-18%
250g margaryny lub masła.

Dodatkowo:
Słoiczek marmolady lub powideł
Cukier puder do oprószenia.

Sposób wykonania rogalików:
Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części.
Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części.

U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie.
Gotowe rogaliki układać na wyłożonych papierem blachach.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie. Widać ,że dość proste w wykonaniu, więc pewnie wrócę do tego przepisu. Fajnie, że znów piszesz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe Ci się upiekły!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko, byłam w tamtym tygodniu w jury na konkursie "Tradycyjne wypieki" (ja! która nie lubię słodkiego!) i baaardzo smakowały mi takie rogaliki. Panie z KGW mówiły, że to stara receptura i to na SMALCU!!!. Oczywiście głosowałam za nimi :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Jestem właśnie w trakcie zajadania się pysznymi rogalikami.Naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do tych rogali nie ma drożdzy lub proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)