Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików.
Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 12%-18%
250g margaryny lub masła.
Dodatkowo:
Słoiczek marmolady lub powideł
Cukier puder do oprószenia.
Sposób wykonania
rogalików:
Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite
ciasto, podzielić na 5 części.
Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a
następnie podzleć na osiem równych części.
U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia,
zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie.
Gotowe rogaliki układać na wyłożonych papierem blachach.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20
minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Smacznego :-)
Wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie. Widać ,że dość proste w wykonaniu, więc pewnie wrócę do tego przepisu. Fajnie, że znów piszesz ;-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe Ci się upiekły!!! :)
OdpowiedzUsuńGrażynko, byłam w tamtym tygodniu w jury na konkursie "Tradycyjne wypieki" (ja! która nie lubię słodkiego!) i baaardzo smakowały mi takie rogaliki. Panie z KGW mówiły, że to stara receptura i to na SMALCU!!!. Oczywiście głosowałam za nimi :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Jestem właśnie w trakcie zajadania się pysznymi rogalikami.Naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńCzy do tych rogali nie ma drożdzy lub proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń