piątek, 11 marca 2016

Zupa krem chrzanowy



Dzisiaj przepis mojej córki na świąteczną zupę chrzanową. Przeleżał prawie cały rok i przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi najwyższy czas, żeby ją opublikować. Jadłam ją po raz pierwszy i naprawdę mi smakowała. Polecam :-)



Składniki:
1 średni seler
2 pietruszki
1 por
1 marchewka
1 korzeń chrzanu
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/3 garnka ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę
3 liście laurowe
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz do smaku
Kilka ziaren ziela angielskiego
Olej
½ kg białej kiełbasy

Sposób wykonania:
Pora, seler i pietruszkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku z odrobiną oleju. Chrzan zetrzeć i dodać do podsmażonych warzyw, ząbek czosnku zmiażdżyć i także dodać. Marchewkę obrać i w całości dodać do warzyw. 

Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i podgotować  około 30 – 40 minut. Przed końcem gotowania dodać jeszcze pokrojone ziemniaki i wszystko poddusić około 15 minut.

Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć marchewkę i wszystko zmiksować na kremową masę.
Białą kiełbasę zapiec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pokroić w kostkę i dodać do zupy chrzanowej.
Smacznego :-)