Dzisiaj przepis mojej córki na świąteczną zupę chrzanową.
Przeleżał prawie cały rok i przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi najwyższy
czas, żeby ją opublikować. Jadłam ją po raz pierwszy i naprawdę mi smakowała.
Polecam :-)
Składniki:
1 średni
seler
2 pietruszki
1 por
1 marchewka
1 korzeń
chrzanu
1 zmiażdżony
ząbek czosnku
1/3 garnka
ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę
3 liście
laurowe
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz do
smaku
Kilka ziaren
ziela angielskiego
Olej
½ kg białej
kiełbasy
Sposób wykonania:
Pora, seler
i pietruszkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku z odrobiną oleju.
Chrzan zetrzeć i dodać do podsmażonych warzyw, ząbek czosnku zmiażdżyć i także
dodać. Marchewkę obrać i w całości dodać do warzyw.
Wszystkie
warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i podgotować około 30 – 40 minut. Przed końcem gotowania
dodać jeszcze pokrojone ziemniaki i wszystko poddusić około 15 minut.
Gdy warzywa
będą już miękkie wyjąć marchewkę i wszystko zmiksować na kremową masę.
Białą kiełbasę
zapiec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
pokroić w kostkę i dodać do zupy chrzanowej.
Smacznego
:-)