niedziela, 6 marca 2011

Blok jogurtowy

Basen  .. pływanie.. . a kilogramów nie ubywa.. waga jak zaczarowana..  No tak dla takiego łasucha jak ja który rzucił fajki to spory kłopot..
Eee.. co  tam.. A może by tak coś dla ochłody?  No więc  deser na zimno ;-) Blok jogurtowy według TEGO przepisu



Składniki:

500ml jogurtu naturalnego
3 1/2  łyżeczki żelatyny
2 różnego koloru galaretki
cukier do smaku  ( dałam 4 łyżki)

Sposób wykonania:

Galaretki rozpuścić  według instrukcji  na opakowaniu jednak zmiejszając ilość wody do  400ml. , wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do zupełnego stężenia.
Gdy galaretki będą już gotowe żelatynę zalać  ½  szklanki wrzącej wody. Jogurt zmiksować z cukrem a następnie dodać wystudzoną żelatynę.
Galaretki pokroić w kostkę i wrzucić do masy jogurtowej.Wlać do formy, schłodzić w lodówce.
Spałaszować na drugi dzień.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Fantastyczny, nieskomplikowany i zdrowy deser (pominę cukier), zrobię w pucharkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej polecam. Jest naprawdę przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadlam :) uuuuwielbiam takie desery!!!! zapisuje do ulubionych!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23/2/13

    Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko smaka narobiłaś. Pięknie wygląda, szybko się robi i nie jest tuczący. Super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)