Koniec weekendu.. Przede mną bardzo pracowity tydzień. Wiosna coraz bliżej. Promienie słońca śmiało zaglądają przez okno do mojego pokoju. Jak kot wygrzewam sobie plecy w cieple słonecznych promieni. Na ławie kubek z kawą i .. mały kawałeczek wspaniałego ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie..
tak..
tak to można poleniuchować.:)
Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce.
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oliwy
5 jajek
1 szkl. wody
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku a następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać wodę, olej i zapach. Wszystko dokładnie wymieszać.
Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać ostudzoną babkę
Smacznego :-)
Piekłam kiedyś, dawno temu - to przepyszne ciasto i bardzo je lubię. Wspaniale Ci się udało!
OdpowiedzUsuńJa też piekłam dawno temu.. Poproszę kawałek..
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńWygląda na mięciutką i bardzo smakowitą:)
Och bardzo lubię zebrę, a przepis na nią też mam na pożółkłej już karteczce w moim notesie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń@Lekka -ja też do niego często wracam bo jest wspaniałe.
OdpowiedzUsuń@bozena-1968 - Bożęnko zapraszam do siebie :)
@Doctor - tak rzeczywiście mi się udało :)
@DominikaD - często jest tak, że najlepsze wypróbowane przepisy są na pożółkłych kartkach :)
I co w tym jest, z tymi kartkami.
OdpowiedzUsuńNa jednej z nich mam przepis na sernik. Kartka wygląda, jakby ją ktoś zmiął, połknął, wypluł i potem jeszcze podłożył pod buldożer, ale sernik z tego przepisu - bezkonkurencyjny.:)
Jak ja dawno nie piekłam zebry. Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to nabieram wielkiej ochoty.
OdpowiedzUsuńBaby jeszcze nie piekłam czas to chyba naprawić
OdpowiedzUsuńSliczna zeberka :) To moje ukochane ciasto. Ja chetnie sie nim zajadam popijajac herbata :)
OdpowiedzUsuńAdorei o nome zebra, aqui chamamos bolo mármore.
OdpowiedzUsuńUm abraço
Léia
Babeczka pyszna:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy, szczegóły u mnie!
To ciasto przypomina mi czasy dzieciństwa ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ja jej nigdy sama nie robiłam, ale mam wielką ochotę:)
OdpowiedzUsuńsuper gotujesz, Graża :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulchne ciasta, ślicznie Ci wyrosło ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA ja wciąż tracę nerwy przy zebrze. Mój teść robi idealną - ale nalewanie ciasta zajmuje mu 30 minut :)
OdpowiedzUsuń@Lekka - tak, takie przepisy są najlepsze.
OdpowiedzUsuń@lo - ja bardzo często piekę zebrę bo bardzo odpowiada mi smakowo oraz jest odpowiednio miękkie i wilgotne :)
@kulinarne-smaki - zdecydowanie polecam. Zawsze wychodzi.
@majka - dziękuję bardzo :)
@Biedr_ona - oj tak Ewo, u mnie też w dzieciństwie mama piekła to ciasto :)
@Ania - polecam, jest łatwa do zrobienia i zawsze wychodzi :)
@kass - bardzo dziękuję za zaproszenie :)
@Cucchiaio pieno -Obrigado. :)
@Aurora - dziękuję :)
@agnieszka - dziękuję :)
@Kubełek Smakowy - nie gadaj, tyle czasu? Dla mnie to jedno z łatwiejszych ciast. Mam bardzo prosty sposób: Nalewasz dwa kolory ciemny i jasny w końcowej fazie do dwóch pojemników z dzióbkami i nalewasz. Mi Całe zrobienie zebry (do chwili włożenia do piekarnika )zajęło jakieś 15 minut. :)
Muszę kiedyś spróbowac zrobić zebrę, do tej pory jakoś nigdy się za to nie zabrałam, a tak smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPani Grażynko, zeberka jak się patrzy :-) wspaniale wygląda! pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZupełnie zapomniałam o tym cieście :) wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńWitam pani Grażynko. Dzisiaj ja zabieram się za robienie zebry.Biorę przepis od pani,ta pani zebra na zdjęciu wygląda ślicznie.Pozdrawiem .
OdpowiedzUsuń@Avelina - Awelinko, polecam, naprawdę jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń@kabka - Dziękuję bardzo :-)
@saxony - wyjątkowo mi się udało :-)
@Anonimowy - polecam naprawdę to pyszne ciasto :-)