Zaczyna się moja ulubiona pora roku.. Jesień.. Jeszcze żeby słonko trochę grzało i od czasu do czasu deszczyk popadał to można będzie zrobić wypad na grzyby.
Dzisiaj przepis na mój ulubiony sernik z rosą i truskawkami. Uwielbiam serniki.. pod każdą postacią.
Składniki na spód:
1 i ¾ szklanki mąki- 100 g margaryny
- czubata łyżeczka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie gotowy z wiaderka)
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 0,5 szklanki oleju
- 2 całe jajka4 żółtka / 4 białka
- 1 i ¼ szkl. cukru
- łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta
- 1 kisiel owocowy ( u mnie truskawkowy)
- 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Wylepić dużą blachę do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 – 15 minut.
Utrzeć 2 jajka, i żółtka z cukrem Następnie do utartej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera nie przerywając ubijania.. Połączyć z mlekiem, olejem, budyniami oraz zapachem do ciasta. Masa będzie bardzo rzadka. Na koniec dodać truskawki i wymieszać.Gotową masę wylać na podpieczony spód i piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni.
Gdy sernik będzie się piekł ubić pianę z 4 białek ,6 łyżek cukru a na koniec do upitej piany dodać kisiel i jeszcze chwilę po miksować.. Po godzinie pieczenia wyjąc sernik i wyłożyć pianę na niego Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 min. w 210 stopniach C.
Smacznego :)