wtorek, 20 września 2011

Bitki wieprzowe w sosie czosnkowym

Kupiłam ostatnio kawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam  co z nim zrobić. Początkowo  chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym.

Składniki:
½ kg mięsa wieprzowego
1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego
przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek
3 łyżki mąki + do obtoczenia
2 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
1 cebulę
1 kostkę rosołową.

Sposób wykonania.
Mięso pokroić w plastry i zbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące i wrzucić na gorącą patelnię. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu aż mięso się lekko przyrumieni.
Przygotować wywar: Dodać kostkę rosołową, czosnek i przyprawy. Gdy bitki będą lekko przyrumienione wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1 godz. 20 min.
Gdy mięso będzie już miękkie,  rozrobić w oddzielnym naczyniu mąkę z ½ szklanką wody i łyżką śmietany. Dokładnie wszystko wymieszać żeby nie było grudek, dodać kilka łyżek wywaru i ponownie wymieszać.
Całość wlać do wrzątku.
W przypadku, gdy sos będzie za rzadki dodać więcej mąki i ponownie rozrobić z małą ilością zimnej wody.
Podawać na gorąco
Smacznego :)

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz :)