poniedziałek, 19 września 2011

Kopytka, czyli kluski ziemniaczane

Czuję się jak bokser po stoczonej walce.. Opuchnięty nos i siniak niezłych rozmiarów. "Wpadłam" na plastikowe krzesło w ferworze porządków .. Początkowo nie zauważyłam, ale dzisiaj po przyjściu do pracy wzbudziłam zaciekawienie.. ;-)
A teraz coś na kolację ..
Ulubione.. nie tylko moje ;-) kluski kopytka.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 , 5 kg ziemniaków

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować, wystudzić  a następnie  zmielić lub przepuścić przez praskę.
Połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić.Z gotowego ciasta formować paski które kroić nożem na drobne kluski. Gdyby ciasto się za bardzo kleiło można dodać jeszcze ko 1/3 szklanki mąki i w czasie rolowania ciasta na paski podsypywać mąką.
Zagotować wodę i posolić. Wrzucać kluski na wrzącą wodę.
Gotować od chwili wypłynięcia 3 minuty.
Podawać na gorąco ze skwarkami, sosem.
Smacznego

9 komentarzy:

  1. Pyszne, proste danie. Chyba każdemu smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam wczoraj na obiad - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To lubię! Bardzoooo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Roboty z nimi jest sporo, ale jaki pyszny później jest obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. ja najbardziej lubie takie zrumienione na maselku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie kluski z dobrym sosem to wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i pozytywną opinię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałabym zjeść takie kluseczki.. chciałabym, wpraszam się do Ciebie na obiad ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)