czwartek, 1 września 2011

Kurki w śmietanie

Mimo sobotniego upału udało nam się wyjechać na grzyby. Powiem szczerze, że jak nigdy nie było grzybiarzy  w miejscu do którego jeździmy  od lat. Chodziliśmy po lesie dwie godziny i gdyby nie upał jaki był tego dnia i komary bylibyśmy na pewno dłużej.
Zebraliśmy przede wszystkim kurki i parę podgrzybków. Kurek było tyle, że starczyło na dobry obiad dla czterech dorosłych osób.
Ulubioną potrawą z kurek w domu są kurki w śmietanie. Wszyscy byli zaangażowani w przygotowanie obiadu.  
A oto przepis :


Składniki:
  • 30 – 40 dag kurek
  • 1 Śmietana 30 % ( nie kwaśna)
  • Sól, pieprz.
  •  50 g masła

Sposób wykonania
Kurki umyć,  masło rozpuścić na patelni. Smażyć na wolnym ogniu 20 – 30 minut aż kurki się odparują z wody. Dodać śmietanę sól, pieprz i dalej dusić na patelni około 20 minut.
Najsmaczniejsze są na gorąco
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Co ja bym dała za takie kurki! Takie w śmietanie są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @Panna Malwinna - Zapraszam do siebie na kurki :)
    Ja także uwielbiam w śmietanie najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurki i mogłabym je jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurki uwielbiam! Ostatnio serwowałam je z jajecznicą...Niesamowity smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki to zdecydowanie najwspanialsze grzybki! Pyszne w śmietanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, znam ten wspaniały smak ;-)) Mniam!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)