sobota, 3 września 2011

Pijane bułeczki i KONKURS

Wybraliśmy się dzisiaj na basen.. a tu niezły klops.. bo bez wody pływać się nie da.. Czyli konserwacja basenu na całego.. To już nasze drugie podejście bo na kartce było napisane że do 1 września.. a teraz do odwołania.. No nic.. trzeba uzbroić się w cierpliwość . 

Może by jakiś mały konkurs? Nagrodą będą dwie  książki „Kuchnia Polska” Elżbiety Adamskiej. Zawiera  1000 przepisów. ( 318 stron)


Zasady konkursu:
Uwielbiam serniki  i szukam najbardziej oryginalnych przepisów. Każda osoba która chce brać udział musi się wpisać  w komentarzach pod postem a następnie upiec sernik, zamieścić przepis na swoim blogu, sfotografować sernik i karteczkę z napisem sernik konkursowy.
Zapraszam do zabawy :)

Roztrzygnięcie konkursu 10 września wieczorem. Wygrają przepisy na najbardziej oryginalny sernik :)

A dzisiaj pijane bułeczki czyli na piwie. Polecam. Są wspaniałe w smaku :)  Przepis znalazłam TUTAJ


  
Składniki na 14 – 16 bułek:
73 o g mąki pszennej chlebowej
250 ml piwa
½ szklanki wody
50 g roztopionego masła
25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru.

Na wierzch:
Jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka i ziarna lub mak do posypania.

Sposób wykonania:
W przypadku gdy dodajemy drożdży świeżych należy z robić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki i odstawić na 15 minut. Natomiast jeżeli dodajemy drożdże suche to mieszamy je z mąką i nie ma potrzeby robić rozczynu.
Jeżeli robiliśmy rozczyn to po upływie 15 minut dodać mąkę, piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło, sól, cukier.  Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie.
Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 – 2 godziny.
Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Dostałam ostatnio przepis na ciekawy sernik. Postaram się zmobilizować i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś sernik za mną chodzi... tylko podaj do kiedy konkurs:). Bułeczki apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te bułeczki! jeśli tylko znajdę czas, postaram się upiec jakiś sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Sisters4cooking - zapraszam:)
    @Aciri - dziękuję Aniu i zapraszam. Termin upływa 10 września wieczorem :)
    @Kaś - Dziękuję Kasiu i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4/9/11

    Grażynko, piękne bułeczki! I fajny konkurs:). Szkoda tylko, że nie planuję żadnego sernika w najbliższych kilku dniach;).
    Czy te ciasteczka ze szprycy robiłaś z mojego przepisu, czy z jakiegoś innego? Poazdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. @basiaP - dziękuję Basiu :) A ciasteczka piekłam z innego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy4/9/11

    sernik babci Wiesi! cudo! koniecznie muszę wysłać przepis:) a bułeczki przecudnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  8. @Magustyna - dziekuje bardzo i zapraszam do konkursu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe są te Maleństwa ;-)

    Z wielką chęcią wzięłabym udział w Twoim konkursie, ale jakoś nie mam zbytnio możliwości zamieścić tej Koniecznej Karteczki ;-) Może i bez tego być w konkursie? Mój sernik jest cudowny ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. @Biedr_ona - dziękuję Ewuniu. Dobrze, jeżeli chcesz to bez kartki. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Grażynko: Zgłaszam swój sernik do konkursu ;-)

    http://przysmakiewy.pl/przepisy/na-slodko/85-puszysty-sernik-na-herbatnikowym-spodzie.html

    GDzie powinnam dokładnie umieścić ten przepis/ ;-D ? Tak wystarczy? ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Już "biegnę" przeczytać i na razie popatrzeć.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czyli taki mój wpis jest wystarczający? ;-)


    Dobrze, że się teraz bardziej przyjrzałaś ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. @Biedr_ona - tak Ewuniu przejrzałam się i na pewno jest wystarczające. Ale żeby bło sprawiedliwie głównym jurorem w sprawie będzie zupełnie ktoś inny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję za odpowiedź :)
    przesyłam link do arbuzowych serniczków - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/09/arbuzowe-serniczki.html
    mogą być robione w tortownicy dzięki czemu powstanie bardziej klasyczny sernik na zimno

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem czy przepis z lipca 2011 może być dodany do konkursu, ale muszę podać tego linka bo sernik jak dla nas jest boski! :)

    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2011/07/sernik-amaretto.html

    Pozdrawiamy ! :*

    OdpowiedzUsuń
  17. @Kaś - Kasiu, serniczki są wspaniałe :) Ogłoszenie konkursu w sobotę o 20,00

    OdpowiedzUsuń
  18. @ Justin&Dorothy - przepis zaostał przyjęty. Bardzo ciekawy :) Ogłoszenie wyników w sobotę o 20,00

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękujemy za informację :) z niecierpliwością czekamy na wyniki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję :) Najważniejsze, że z blogiem już wszystko dobrze. Też czasem coś namieszam w ustawieniach i później trudno mi się z tego wyplątać :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Grażynko: Ktoś z pewnością wygra ;-))


    Pozdrowienia.


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Widziałam, że i jakiś przepis z lipca został przyjęty do konkursu więc i ja spróbuję bo ten sernik u mnie zrobił furorę :-)

    http://przepisyzsercadomu.blox.pl/2011/08/SERNIK-WIEJSKI.html

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. @KeJt - sernik został przyjęty :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy10/9/11

    Witam. Ja nie mam niestety bloga, ale nawet jeżeli mój przepis nie zostanie przyjęty do konkursu to polecam wypróbować sernik :)

    Sernik waniliowo-pomarańczowy:
    -ok. 900 g chudego serka homogenizowanego naturalnego
    -28 tabletek słodzika Cologran (lub dowolnego nie na aspartamie - można zastąpić cukrem)
    -ok. 80 g gęstego jogurtu naturalnego
    -60 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
    -sok z połowy pomarańczy i skórka otarta
    -odrobina aromatu waniliowego/ekstraktu waniliowego/ziarenek z laski wanilii

    Wszystkie skladniki zmiksować, przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 200 stopniach, zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec 45 minut. Chwilę zostawić w zamkniętym piekarniku.
    Na spód można dać pokruszone herbatniki, ciastka lub biszkopty.

    zdjęcie:
    http://imageshack.us/photo/my-images/191/dsc0526oq.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/42/dsc0524x.jpg/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)