sobota, 17 września 2011

Pierogi ruskie

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju pierogi, kluski, pyzy.. itp.  A już dawno żadnych takich potraw nie było w naszym menu.  Stęskniliśmy się do tego stopnia za pierogami , że postanowiłam podwoić ilość składników i wyszło mi ponad 100  ruskich pierogów.

Podaję przepis na ok. 50 małych pierogów:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wrzącej
1 jajko
szczypta soli

Składniki na farsz:
30 dag białego sera
75 dag ziemniaków
3 cebule
20 dag boczku
sól pieprz do smaku

Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i obrać. Przepuścić przez praskę lub zemleć.
Zemleć również biały ser.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do chwili aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w kostkę boczek.
Połączyć razem zmielone ziemniaki i ser, dodać wystudzoną cebulę i doprawić wszystko do smaku.

Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać  ciepłą wodę i  dokładnie  zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką.
Na każde kółko nakładać gotową masę i zlepić ze sobą.

Przygotować lekko osoloną wrzącą wodę.
Wrzucać pierogi dopiero kiedy zagotuje się woda. Gotować od chwili wypłynięcia 3-5 minut.
Podawać na gorąco wraz ze smażoną cebulką i skwarkami
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Anonimowy17/9/11

    wyglądają przepysznie, wstyd się przyznać ale nigdy ruskich pierogów nie konsumowałam . . . trzeba to koniecznie zmienić

    OdpowiedzUsuń
  2. ruskie bardzo lubie ale sama jeszcze nie robilam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Moja rodzinka uwielbia, poszłyby od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ponad 100? tyle dobrego, pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę wysiłku i masz bardzo smaczny obiad

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Ładna zmiana! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. No kochana to się nalepiłaś setka pierogów ,a paluszki cię nie bolą:)) Lubię rusie muszę zrobić może teraz z twojego przepisu bo ja nie dodawałam boczku do środka tylko na zewnątrz jako okrasę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. @MAUGUSTYNA - ja natomiast kupiłam książkę o kluskach i innych podobnych i szaleję w kuchni ;-)
    @Izaa - polecam, to naprawdę nie jest trudne :)
    @ grazyna - Grażynko, moje znikły w dwa dni ;-)
    @Kaś - a no tak Kasieńko jakoś poniosła mnie fantazja i jak się rozmachałam to ponad 100 ;)
    @Avelina - Szybciej znikają niż się je robi :)
    @Kamila - dziękuję Kamilko :)
    @co by tu zjeść? - Kasiu, ja dodałam boczek po raz pierwszy bo kupiłam nową książkę o kluskach, makaronach i teraz szaleję w kuchni :)
    A paluszki rzeczywiście mogą się zmęczyć, bo to trochę pracochłonne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierożki? Nie no.. chcę je! ;-D Rozkochałaś mnie tym zdjęciem ;-D Jestem Pierogowa Baba ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam ruskie mmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)