czwartek, 6 października 2011

Zupa buraczkowa

Ulubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :)  Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta,  którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :)

Składniki:
20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób)
1 kg czerwonych buraków
3 marchewki
1 pietruszkę
1 por
1 seler
3 łyżki  mąki pszennej
250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 %
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
sól
odrobina cukru do smaku
łyżeczka  suszonego majeranku
2 kostki rosołowe

Dodatkowo :
1-2 kg ziemniaków ( w zależności od liczby osób)
3 cebule

Sposób wykonania:
Ugotować w całości buraki  1,5 godziny – 2 godzin.  ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu )
Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę:
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy.
Gdy wywar będzie się gotował, zetrzeć na tarce na wiórki ostudzone i obrane buraki.
Pod koniec gotowania wywaru ( gdy mięso będzie miękkie) dodać buraki starte na wiórki.

W oddzielnym naczyniu rozrobić 3 łyżki mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku.

Obrać ziemniaki.  Ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. 15- 20 min. Po ugotowaniu odparować ziemniaki i potłuc tłuczkiem do ziemniaków .

Podczas gdy ziemniaki będą się gotowały pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oleju aż do zeszklenia. Podsmażoną cebulę wyłożyć na ziemniaki, które podajemy oddzielnie do zupy .
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Obłędny kolor :)
    I te ziemniaki z cebulką do zupy, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta buraczkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruszonka i sliwki to coś co tygryski lubią najbardziej :) Wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas zdecydowanie za mało zup się jada, dlatego tym bardziej mam ochotę na taką pyszną zupę buraczkową

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście cebulki nie może zabraknąć w kartofelkach ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)