środa, 25 stycznia 2012

Makowiec z jabłkami na kruchym cieście

Makowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka.  Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował”





 Składniki:
1 duża puszka masy makowej
250 g masła lub margaryny
500 g mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki kwaśniej śmietany
4 łyżki bułki tartej
4 duże jabłka


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę,  proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka.
Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.
Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią bułkę tartą.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i  wyłożyć nią dno nasmarowanej tortownicy. Następnie na niej poukładać pokrojone jabłka a na nie masę makową.
Mniejszą część ciasta także rozwałkować. Można pokroić w paski lub zetrzeć na tarce, ja natomiast foremką wykroiłam gwiazdki i poukładałam na masę makową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Śliczna ta gwiazdkowa dekoracja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciacho, może też bym takie upiekła?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy25/1/12

    fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale te gwiazdeczki dodają uroku

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne opinie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grażynko, to jest cudne! nawet nie wiesz, jak chętnie bym zjadła teraz kawałek tego pysznego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makowiec? To co lubię.. cokolwiek ma wspólnego z makiem ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)