Składniki:
1 duża puszka masy makowej
250 g masła lub margaryny
500 g mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki kwaśniej śmietany
4 łyżki bułki tartej
4 duże jabłka
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka.
Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.
Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią bułkę tartą.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i wyłożyć nią dno nasmarowanej tortownicy. Następnie na niej poukładać pokrojone jabłka a na nie masę makową.
Mniejszą część ciasta także rozwałkować. Można pokroić w paski lub zetrzeć na tarce, ja natomiast foremką wykroiłam gwiazdki i poukładałam na masę makową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić.
Smacznego :)
Śliczna ta gwiazdkowa dekoracja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajne ciacho, może też bym takie upiekła?
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle te gwiazdeczki dodają uroku
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i pozytywne opinie :)
OdpowiedzUsuńGrażynko, to jest cudne! nawet nie wiesz, jak chętnie bym zjadła teraz kawałek tego pysznego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńMakowiec? To co lubię.. cokolwiek ma wspólnego z makiem ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl