niedziela, 19 lutego 2012

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Dzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :)
Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami.
Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-)


Składniki:
400 g mąki pszennej
70 g cukru
7 g drożdży ( jedna saszetka)
190 ml ciepłego mleka
3 jajka
150 g miękkiego masła lub margaryny
Szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
25 g masła lub margaryny
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku

Dodatkowo:
30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny )
1 rozmącone jajko
Łyżka mleka


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić.
Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem .
Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość).

Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej rozmrozić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 14 części.   Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią  owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta.
Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny.

Przygotować kruszonkę:
Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać mąkę i wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć ciasto ręką.

Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem.
Posmarowane bułeczki posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-))
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Wygladają jak rasowe, babcine bułeczki, tzn. bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam śliwki z cynamonem, a drożdżowe ciasto ze śliwkami i cynamonem jest przepyszne! strasznie dawno nie jadłam :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. też w ten weekend robiłam ciasto drożdżowe !
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. ze słodką kruszonką.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę wziąć dwie na wynos, bo wyglądają na przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę w ostatnim czasie goszczą na wielu blogach drożdże.. są po prostu jak dla mnie niezastąpione ;-D


    A bułeczki.. porywam jedną, chociaż mówisz.. że już nic nie ma ;-P


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają bardzo smakowicie :)zjadłabym, zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wyglądają, od razu jedną bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieplutkie są najlepsze! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja ja dawno nie jadlam kruszonki!!ale pyszne buleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czuję zapach tych bułeczek przez monitor:D pyszności..:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)