niedziela, 29 kwietnia 2012

Chocolate chip cookies


Wspaniałe kruche ciasteczka, podobne do piegusków, zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wzięłam z TEJ  strony.


Składniki na 30 sztuk:
  • 1 szklanka  gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • ½  łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła, posiekanego
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły
  • ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu.
Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia.

Nie ma potrzeby ich spłaszczać przed pieczeniem, bo one same się rozpłyną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Najlepsze ciasteczka na świecie - kruche, z drobinkami czekolady, rozpływające się w ustach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm muszę zrobić moim domowym ciasteczkowym potworom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale je znam. Są świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedne z moich ulubionych ciastek. nie sposób nie sięgnąć po kolejnego - aż nic nie zostanie :)
    p.s. gratuluję ukończenia studiów!!! mam nadzieję, że znajdziesz kolejne, które Cię zainteresują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiam się czy te 30 sztuk wystarczyłoby na jedno posiedzenie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)