sobota, 28 kwietnia 2012

Pleśniak

Egzaminy zdane na 5.. i teraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów.
Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka.
To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta.  Ja wzięłam przepis od DOROTUS.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru + dwie łyżki cukru dodatkowo
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • dodatkowo słoiczek dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki.



Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia,  2 łyżki cukru, szczyptę soli.
Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść.
Każdą z kul zawinąć w folię w stawić na ok. 2 – 3 godziny do zamrażalnika.

Przed wyjęciem ciast z lodówki ubić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania 2/3 szklanki cukru.
Wyjąć ciasto z lodówki, pierwszą  jasną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( na wiórki) na  blachę wysmarowaną tłuszczem, lub wysmarowanym papierem.

Na pierwszą startą część  ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować. Na to zetrzeć warstwę ciemną z kakao a na niej ułożyć pianę z białek.
Na koniec zetrzeć jasną część ciasta.

Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.

Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Gratulacje..a takiego pleśniaka dawno nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko gratuluję zdanych egzaminów i teraz wypoczynku życzę przy pysznych ciastach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka rewelacyjne. Gratuluję egzaminów i życzę miłego wypoczynku. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też pleśniak ostatnio, prawda, że wspaniały?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama pyszność!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też pleśniakowo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)