środa, 11 kwietnia 2012

Kotlety mielone

Uwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy.


Składniki na 20 kotletów :
  • ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka
  • 2 bułki
  • 1 jajko
  • majeranek
  • 2 cebule
  • majeranek,
  • pieprz, sól
  • ½ szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:
Bułki namoczyć i odsączyć na sitku i zmielić razem z mięsem  dwa razy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jedno duże jajko lub dwa mniejsze, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Z gotowej masy mięsnej uformować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor  .
Podawać gorące.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Mój starszy syn poza kotletami mielonymi nie uznaje nic innego mięsnego:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)