środa, 11 kwietnia 2012

Ryba po grecku.

Jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku.



Składniki:
  • ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem)
  • ½ kg marchwi
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa

Sposób wykonania.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 30 – 40 minut.
Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się.
Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy.
Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut.
Podawać gorące.
Smacznego

5 komentarzy:

  1. Wieki nie robiłam takiej rybki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, na te święta nie robiłam, ale przy najbliższej imprezowej okazji zrobię z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy26/9/12

    Ryba fantastyczna, robię ją często i wszyscy zjadamy ze smakiem. Proszę przypominać przepisy które idą w zapomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie tak samo robię i wszyscy to lubią ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. JA ZAMIAST PRZECIERU DAJĘ DWA POMIDORKI BEZ SKÓRKI:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)