poniedziałek, 11 czerwca 2012

Biszkopt niezawodny


Niezawodny i od ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam. 

Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga.
 Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest po prostu najlepszy i niezastąpiony.



Składniki :
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

  • Sposób wykonania:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
    Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 

    Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
    Wyjąć, wystudzić.

8 komentarzy:

  1. Przepis zapisuję. Taki równiutki biszkopt, że trzeba zapamiętać. Dla Alergika nie nadaje się ale my chętnie taki zjemy. Wyrósł idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam inny przepis an biszkopt, ale spróbuję i Twojego. Jaki piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciągle szukam swoje przepisu na biszkopt, może to ten?

    OdpowiedzUsuń
  4. @Mama Alergika - równiutki bo odwrócony do góry nogami ;-)

    @grazyna - Polecam Grażynko, naprawdę wychodzi super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy21/6/12

    Stosuję ten przepis od 30 lat i jestem jemu wierna.

    OdpowiedzUsuń
  6. @Anonimowy - Ja także :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9/8/12

    Troche mnie martwi,że obowiązkowo trzeba dodac proszek do pieczenia. Czy bez chemii nic juz sie nie obejdzie? Mam wśród najbliższych osoby,
    które maja dolegliwości po proszku - czy wiec dla nich jest dostepne tylko ciasto drożdżowe i ew.kruche, jesli tez bez proszku?
    Nie mam odwagi na nich testowac kolejnego przepisu, choc nie wykluczam, że może być przydatny i sprawdzony tj. udany. Anna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)