środa, 13 czerwca 2012

Victoria sponge cake

Zostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie, że kiedyś na blogu dorotus76 widziałam coś w sam raz na ząb, więc zapisałam przepis i ochoczo zabrałam się do pracy.
Przepis nie jest pracochłonny.

Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu "niebo w gębie "


Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 120 g cukru

Dodatkowo do przybrania 
  • 200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36%
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki)

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa będzie już gotowa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to wlać gotowe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy należy ciasto wyjąć z piekarnika.
W czasie, gdy ciasto będzie stygło ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.

Po wystygnięciu ciasto przekroić wzdłuż na pół.  Jedną część posmarować ubitą śmietaną i na tym ułożyć owoce,
Całość przykryć drugą połową a następnie wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
  Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. ta środkowa warstwa mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Me encanta este bizcoho...buenísimo!!! Gracias por la receta!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm cudownie puszyste!

    OdpowiedzUsuń
  4. w sam raz na tegoroczne obchody w Anglii :) to ciasto to moje marzenie na urodziny <3 zapisuję przepis, skoro nie zabiera masy czasu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulala, wygląda bosko, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grażynko, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja się chętnie poczęstuje Grażynko;)

    OdpowiedzUsuń
  8. @Dusia - Oj tak, to jest z tego najlepsze ;-)

    @Ratita Golosa - Usted es bienvenido :-)

    @Kaś - Właśnie wzięłam do pracy ostatni kawałeczek, muszę się znów zastanowić co słodkiego upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. @vanilla - tak, rzeczywiście nie jest pracochłonne i naprawdę pyszne :-)

    @burczymiwbrzuchu - polecam :-)

    @Kamila - Aż za bardzo Kamilko. Już wspomnienia po nim zostały :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. @Panna Malwinna - oj Malwinko, już wspomienia po nim zostały, ale dzisiaj upiekę jakieś inne więc zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)