czwartek, 14 czerwca 2012

Kokosanki kakaowe

Gdy nie wiem co zrobić z białkami, często sięgam po kokosanki. Często je modyfikuję, żeby nam się nie znudziły.
Dzisiaj kokosanki o smaku kakaowym.
Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale uwierzcie mi na słowo, że są przepyszne. :-)




Składniki na dwie duże blachy ciasteczek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Sposób wykonania
Białka ubić na sztywną masę razem z cukrem.   Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać .

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką nakładać masę kokosową formując  małe krążki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut.

Smacznego :)

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz :)