sobota, 16 czerwca 2012

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem


Dzisiaj wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto  w naszych ojczystych barwach.
Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać.
Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-)


  • Składniki na ciasto:
    450 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany 
    Dodatkowo:
    • 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych,  nie ma potrzeby rozmrażać)
    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
    • 4 łyżki cukru
    • 750 ml mleka
    • Cukier puder do posypania
    • Tłuszcz do smarowania blachy
    • Łyżka bułki tartej



    Sposób wykonania:
    Mąkę połączyć z jednym jajkiem, 2 żółtkami, cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto.
    Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną część wstawić na minimum 2 godziny do zamrażalnika, a drugą na tyle samo czasu do lodówki.
    Wysmarować dużą blachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć  przygotowaną blachę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gdy spód będzie się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru.
    Gdy spód będzie gotowy, położyć na nim porzeczki a następnie wylać na nie gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką.
    Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na  rozprowadzony budyń.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Przepysznie, idealne na wieczór!

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim rodzinnym domu zawsze były porzeczki białe,które uwielbiam.Dziś nie mam dostępu do nich :( Ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  3. U rodziców mojego męża na działce jest tylko jeden krzaczek białych porzeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tego proszku do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile tego proszku do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam Aniu.. nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.. przez pomyłkę wpisałam w treści : :-)

      Usuń
  6. Anonimowy24/7/12

    a jak dlugo to ciasto piec w piecyku z termoobiegiem pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 40 minut ale w temperaturze obniżonej o 10 stopni... Nie polecam takiej formy pieczenia bo ciasto się bardzo wysusza :-)

      Usuń
  7. Anonimowy27/7/12

    Dwa razy już piekłam ten placek.
    Za pierwszym razem z czerwoną porzeczką, za drugim - z borówką amerykańską.
    W obu przypadkach wyszły bardzo dobre. Do tego stopnia, że cała blaszka placka znikała niemal w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)