niedziela, 17 czerwca 2012

Rurki z kremem

Już dawno ich nie piekłam, chyba ostatnio ponad rok temu. Są przepyszne i wymagają dużej uwagi podczas pieczenia. Ja na chwilę zostawiłam piekarnik ( tak mi się wydawało) i  jak wróciłam to jedną blachę rurek trzeba było wyrzucić do kosza tak się mocno przypiekły. 

Podam  przepis na ok. 80 rurek . Zrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek.   
Wzięłam kiedyś przepis z TEJ strony. 



Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 g  kwaśnej śmietany
  • 250 g masła lub margaryny
  • Szczypta soli
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% - 36 %
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki w proszku ( jeżeli śmietana będzie zbyt rzadka)
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo kilka łyżek cukru do obtaczania rurek

A oto foremki do rurek, jak ktoś nie wie jak wyglądają. Nawet nie dawno były do kupienia w sklepach sieci Biedronka.


Sposób wykonania:
Z mąki, śmietany, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce u mnie leżało sobie całą dobę.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części,  każdą rozwałkować podsypując mąką na cienkie placki o grubości 1 – 2 mm.
Rozwałkowane ciasto podzielić nożem na paski o  szerokości 1,5 – 2 cm a następnie nawinąć na wysmarowane tłuszczem foremki zaczynając od boku o mniejszej średnicy a kończąc na szerszym.
Gdy ciasto będzie nawinięte na foremki,  każdą obtoczyć w cukrze dociskając lekko.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rurki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C, piec 12 – 15 minut, do momentu aż się lekko zarumienią.
Przygotować krem:
Do śmietany dodać 2 -3 łyżki cukru pudru i ubić na sztywno ( czasami gdy śmietana jest za rzadka dodaję jeszcze pod koniec ubijania śnieżkę w proszku ).

Za pomocą szprycy nabić wystudzone rurki z kremem.
Smacznego :-)

17 komentarzy:

  1. Robiłam takie , ale tez dawno już o nich zapomniałam . A warto piec , bo są cudne. Podziwiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie mam takich foremek do rurek , a "choruję" na nie od dawna..Twoje rurki wyglądają przepysznie..

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym taką rurkę zjadłaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie rurki!

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam domowych rurek, kuszą bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  6. moja chrzestna je robi, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę w końcu upolować takie foremki, bo ilekroć widzę rurki to myślę potem o nich długo i maniakalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. @Urszula - Proste potrawy - oj tak, warto je zrobić :-)
    @Bożena- Bożenko, ja część foremek kupiłam na Allegro, przy większej ilości to się opłaca :-)
    @Dusia - Zapraszam do mnie, jeszcze w domu są :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. @Kamila - Kamilko, ja także, są okropnie uzależniające :-)
    @asieja - Polecam, naprawdę takie domowe rurki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. @Paulina - to prawda, są przepyszne :-)
    @Aciri - Aniu, naprawdę warto kupic takie foremki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo losie, jakież one piekne! obiecuję sobie, że kupię 'lornetki' do ich zrobienia. koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. @śliwka - polecam, naprawdę warto zainwestowac w takie foremki do rurek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy17/10/12

    Na prawdę są bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ,a z bitą śmietaną:) rewelacja_)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy31/10/12

    ja kuplam moje foremki w Tesco

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy17/11/12

    Takie foremki można kupić w sklepie WSZYSTKO PO 5 ZŁ.Ja tam pracuję i tam kupiłam.Są super.6szt za 5 zł:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy26/11/12

    a ja wlasnie wczoraj trafilam na allegro na te foremki, juz zamówiłam, na swieta będe piec. Przepis chomikuje:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy17/12/12

    polecam rurki są najlepszą slodka przekaska :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)