Myślałam, że może wyjdzie za słodki.. ale wyszedł w smaku idealny no i te ziarna a w dodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-)
Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami.
Składniki na dwa bochenki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżki suszonych drożdży
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka siemienia lnianego
Dodatkowo do smarowania i posypania:
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka sezamu
Sposób wykonania:
Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki.
Wyrobione ciasto najlepiej włożyć do głębokiej miski i przykryć czystą ściereczką na 2 godziny, do podwojenia ilości ciasta.
Przygotować 2 keksówki ( u mnie jedna duża i jedna mała keksówka) posmarować masłem lub margaryną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Obie keksówki napełnić ciastem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos.
Smacznego :-)
Pięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńZjadłabym kromeczkę...
Zapraszam :-)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńi też wspaniale smakuje :-)
UsuńTeż bym kromeczką nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :-)
Usuńteż bym się chętnie poczęstowała ;) bardzo profesjonalnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście prosty przepis na chlebek. I skóreczka rzeczywiście się prosi, żeby chapnąć. Tylko czy tak samo upiecze się w tej małej keksówce, jak i ten w większej, skoro są wsadzone jednocześnie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
UsuńNie ważna jest długość, najważniejsza jest wysokość ciasta :-)