Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-)
Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki.
Składniki:
- 820 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 300 ml ciepłej wody
- 180 ml maślanki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 3 listki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka prażonej cebulki
- 9 g suszonych drożdży
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżka mleka
- ziarna do posypania
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę ( ja przetarłam przez sitko ). Listki bazylii drobno posiekać. Z wszystkich składników zagnieść dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Gotowe, wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne dwie godziny.
Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka a następnie posypać ziarnami sezamu, maku.. lub innymi .
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego :-)
ładny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńNa pewno pyszny, bardzo lubię chleby z ziemniakami, nadają wypiekom ciekawego smaku i sprawiają, że są wilgotne :)
OdpowiedzUsuńOj tak nawet bardzo pyszny.. :-)
Usuńkurczę, jaki super przepis, nigdy nie jadłam chleba z ziemniakami. tylko z nimi jest taki problem, że trzeba je obierać, ajajajajaj. ale chyba się poświęcę, bo bardzo kusi mnie, żeby spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto :-)
Usuń