Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-)
Wprawdzie na zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży ( 6 g )
- 1 jajko
- 50 roztopionego masła lub margaryny
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki suszonej żurawiny
Składniki na kruszonkę:
- 50 g miękkiego masła lub margaryny
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 rozmącone jajko
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z drożdżami i dodać do niej pozostałe składniki: cukier, sól, jajko, letnie mleko, żurawinę oraz na końcu rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę, następnie zagnieść dokładnie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce
Smacznego :-)
kruszonka najlepsza! zawsze obskubuje z niej ciasto :D:D
OdpowiedzUsuńJa także zawsze obskubuję kruszonkę :-)
Usuńzjadałabym takie w towarzystwie zimnego mleka.
OdpowiedzUsuńOj tak, na upały zimne mleko ;-)
Usuńmmm taki kawałeczek i kubeczek kakao ;) palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Masz rację Martynko :-)
UsuńUwielbiam drożdżówkę z dużą ilością kruszonki. Pyszności ! :) Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńJa także lubię jak jest dużo kruszonki :-)
Usuńjakie dziurki! rzeczywiście niesamowicie puszyste. zawsze na jesień mam taką swoistą fazę na drożdżowce, więc przepis zachowuję
OdpowiedzUsuńU mnie ta faza trwa cały rok bo rodzinka uwielbia :-)
Usuń