niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto toffi


Jeżeli chodzi o słodycze to chyba jestem największym łasuchem w domu.  Żeby ograniczyć ich jedzenie, postanowiłam sobie, że nie będę kupować gotowych a jedynie będę jadła moje własne wypieki..  Skutek jest taki że teraz przesiaduję w kuchni dwa razy tyle ;-)
Ponieważ zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto.
Wspaniałe ciasto z lekko wyczuwalnym miodem, bitą śmietaną i orzechami zatopionymi w karmelu, to jest dokładnie to o co chodziło :-)

Składniki na dużą blachę ciasta:
500 g mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
150 g miodu
125 g masła lub margaryny
2 jajka
16 g cukru waniliowego ( całe opakowanie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować  na wielkość blachy.
Każdą z rozwałkowanych połówek ciasta  umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Każdą część piec osobno 12 – 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Składniki na krem:
Śmietana 30%
3 łyżeczki  żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i gdy się lekko schłodzi dodać do śmietany i dokładnie zmiksować.
Ubitą śmietanę rozprowadzić na jednej połowie schłodzonego  ciasta i przykryć drugą
Składniki na polewę kajmakową:
1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka
1 szklanka orzechów włoskich
Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę, jeżeli posiadamy gotową masę to należy ją rozprowadzić na górnej części ciasta. Orzechy pokruszyć i wysypać na masę kajmakową.
Cisto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. ach i och! wygląda palce lizać!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że ja też ostatnio mialam takie postanowienie? I to działa:) No fakt, na początku w kuchni spędza się więcej czasu...:) Twoje ciacho wygląda pysznie, uwielbiam wszystko co ma toffi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa karmelowa i śmietana i orzechy... musi być pyszne nie inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hehehe. Też miałam taki szczytny cel- ograniczyć słodycze...Jednak zdecydowanie u mnie te same objawy co u Ciebie sie pojawiły- częściej piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto, warto było posiedzieć trochę w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię słodkie, ale i kwaśne tez...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyycha! Uwielbiam masę krówkową :) Ostatnio też zrobiłam z nią ciasto z okazji urodzin koleżanki, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia - zostało pochłonięte! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sam wygląd ciasta już robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję :)
    Bardzo lubimy kajmak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słońce, to ciasto MNIE by zabiło! (jak Ci już pewnie wiadomo, pan Bóg mnie skarał awersją do słodkiego). Natomiast H&C zawyła (zaglądają mi przez ramię): "mamo, takie chcemy!!!"

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowicie wygląda, będzie na mojej liście do zrobienia ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. smakowicie wygląda, na pewno wypróbuję przepis ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy29/12/14

      czy kremu do przełożenia nie słodzi się ?

      Usuń
  13. nie napisane ile tej śmietany do kremu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)