niedziela, 18 listopada 2012

Rolada schabowa ze szpinakiem pod serową pierzynką


Dopiero dzisiaj udało mi się znaleźć wolną chwilę aby móc usiąść do laptopa i opublikować zaległe przepisy których uzbierało mi się całe mnóstwo.
Dzisiaj podam przepis na wspaniałą roladę schabową ze szpinakiem pod serową pierzynką. Bałam się czy mi się uda bo wcześniej jej nie robiłam a miałam ją podać na sobotni rodzinny obiad . Rolada zniknęła w oka mgnieniu, wszyscy bardzo ją zachwalali. Przepis jest moim przepisem autorskim, nie korzystałam z żadnych opracowań a zdobyte doświadczenie pozwoliło mi na puszczenie wodzy fantazji ;-)

Przepis dla 8 osób
Składniki:
1 kg schabu
0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
6 ząbków czosnku
1 jajko
2 cebule
4 łyżki suszonego majeranku
3 liście laurowe
3 listki świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
Sól
Pieprz
4 duże plastry żółtego sera gouda
olej
Sposób wykonania:
Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić.  Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić tłuczkiem do mięsa.
3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym majerankiem, zrolować, zawinąć w folię i włożyć na 4 godziny do lodówki.
Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go wcześniej rozmrozić, dokładnie odsączyć i drobno pokroić. W przypadku świeżego szpinaku  należy go dobrze pokroić.
Cebulę i 3 ząbki czosnku drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oleju do momentu aż się cebula zeszkli, pod koniec smażenia dodać jeszcze pokrojony, odsączony szpinak i wszystko jeszcze podsmażyć.
Gdy szpinak trochę ostygnie, dodać  1 łyżkę majeranku, sól, pieprz, tymianek a na końcu jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyjąć schodzony płat schabowy z lodówki, rozwinąć i rozprowadzić na nim całą masę szpinakową.
Cały płat wraz z masą szpinakową zrolować a następnie zawinąć sznurkiem aby rolada się nie rozsypała. Obwiązaną roladę skropić olejem, posypać solą, pieprzem majerankiem i  obłożyć liśćmi laurowymi.
Przygotować żaroodporne naczynie z przykryciem.
Na dno naczynia wlać ½ szklanki oleju i włożyć roladę.

Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym

Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę roladę,  porozcinać i zdjąć nitkę oraz liście laurowe. Na całą roladę położyć wzdłuż plastry żółtego sera gouda, zamknąć jeszcze naczynie i wstawić roladę na 5  minut do nagrzanego piekarnika aby ser się rozpuścił.
Upieczoną roladę rozkroić na plastry.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. U mnie na obiad też dziś rolada drobiowa ze szpinakiem. Niestety, czeka w kolejce na swoją publikację. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że ja miałam chwilę, to przepis nie czekał :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to lubię! dzisiaj aż trzech smaków Twojej kuchni skosztowałam i sama nie wiem, na co bym się najpierw rzuciła: czy na ten schabik, czy na pieczeń rzymską!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2/12/12

    Hmmm... a co to za wyznaczony czas pieczenia? właśnie ją wstawiłam i tak się zastanawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/12/12

    Hmmm... a co to za czas pieczenia? bo właśnie ją wstawiłam do piekarnika i tak się zastanawiam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)