sobota, 10 listopada 2012

Kluski śląskie

Uwielbiam wszelkie kluchy. Dzisiaj na obiad zrobiłam jedne z najprostszych i chyba z najsmaczniejszych - kluski śląskie. Do zrobienia ich potrzebne są tylko dwa składniki: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Średnio z jednego kilograma ziemniaków wychodzą trzy porcje.


Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować razem z łupinami w osolonej wodzie, wystudzić i zmielić lub przepuścić przez praskę.

Zmielone ziemniaki przełożyć do miski i dokładnie wyrównać.
Z całości wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną a na koniec dodać jeszcze te ziemniaki, które wyjęliśmy.

Ze zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej zagnieść ciasto.

Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i robić palcem wgłębienie w środku.
Zagotować wodę. Kluski wrzucać na gotującą wodę.

Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Dobrze jest dodać odrobinę oleju do wody aby się nie sklejały po wyjęciu.

Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Mm, kluski śląskie z sosem i mięsem, uwielbiam! Niestety. ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mi dzieci zarzuciły: "mamo, ty NIGDY nie robiłaś klusek śląskich, takich przepysznych"! Oczywiście, że robiłam, tylko już dawno, więc chętnie bym je wysłała do Ciebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie ostatnio też były śląskie :) pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ciekawe, u mnie się je zawsze robi z jajkiem - bez tylko jak akurat się okaże, że zabrakło :)) pycha, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem jeszcze nie robiłam, ale postaram się zrobić i tą wersję :-)

      Usuń
  5. Anonimowy17/12/12

    Zawsze wychodzą mi "gumowe" kluski, co robię źle?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)