środa, 19 grudnia 2012

Ciasteczka dwukolorowe

Dawno mnie nie było.. a i teraz tak na chwilę bo do stycznia nie znajdę pewnie wolnego czasu, żeby cokolwiek opublikować.
Dzisiaj dwukolorowe ciasteczka. Niestety nie wiem z której gazety pochodzą, bo część przepisów mam wycięte z gazet i schowanych w teczce. Ciasteczka są kruche i dosyć długo można je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nie za słodkie, dokładnie takie jak lubię :-)

Z podanego przepisu wyszły mi dwie blachy ciastek.
Składniki:
225 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
1 jajko
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób wykonania:
Masło posiekać nożem, dodać mąkę cukier, jajko, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić je na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao i ponownie tą część ciasta wyrobić.
Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyjąc schłodzone ciasto z lodówki i każdą część ciasta rozwałkować na prostokąty o takich samych wymiarach.
Na jasne rozwałkowane ciasto położyć ciemne i obydwa zawinąć w rulon.

Zwinięty rulon zawinąć w folię i ponownie schłodzić przez około 2 godziny.
Schłodzone ciasto pokroić na plastry o szerokości ok 5 mm i pokrojone ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.



Gotowe ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)




6 komentarzy:

  1. świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak ciastka z makiem :)
    zjadłabym żeby ktoś zrobił hi

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20/12/12

    ładnie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajnie wyglądają ;)
    zjadłabym z ochotą!

    heh i też mam zwyczaj wycinania przepisów z gazet!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)