sobota, 5 stycznia 2013

Leniwe pierogi II

Uwielbiamy je wszyscy, dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Tym razem skorzystałam z drugiego mojego przepisu, ta wersję robię rzadziej.
Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje.

Składniki:
1 szklanka maki pszennej
 3 jajka
600 g twarogu półtłustego

Dodatkowo do smażenia:
Olej
Kilka łyżek bułki tartej.

Sposób wykonania:
Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,  a następnie kroić pod skosem  podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża.

Zagotować wodę w garnku i lekko posolić.

Wrzucić pierogi na gotującą wodę.

Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Grazynko ostatnio robilam leniwe,ale tak jak piszesz wszyscy je uwielbiamy ,i chyba niebawem znowu beda u mnie na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko tak robię leniwe. Gdy trzeba ugotować ziemniaki, to już nie ma leniuchowania...

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być bardzo delikatne :)
    Fajny sposób z tą pianą :))

    OdpowiedzUsuń
  4. leeeniwe! ojej smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)